Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cigaretta

2008.12.18
Kitti ujjai idegesen dobolnak az asztalon. A feje tömve van lehangolóbbnál lehangolóbb gondolatokkal. Hogy lehet egy ilyen napot összehozni…?
Kezdve azzal, hogy reggel alig tudta eldönteni, mit vegyen fel, ezért nem maradt ideje reggelizni. Aztán az utolsó pillanatban beszorult a bal csizma cipzárja és vagy tíz percen keresztül rángatta, mire sikerült felhúzni, és persze lekéste a buszt is, akármennyire sietett. Ráadásul tiszta sár lett a cipője, mert egy őrült autós a járdától tíz centire száguldott el, beterítve a megállóban várakozók lábbelijét az éjszakai vihar maradványaival.
A lány szinte észre sem veszi, hogy karcsú ujjai a fiók alján kezdenek matatni a titokban tartott cigarettás doboz után.
És mivel lekéste a buszt, az iskolába se ért be időben. Csaknem húsz percet késett angolról, és ha már úgyis áll - mondta Csopaky -, akkor menjen ki felelni. Persze semmit nem tudott, mert a előző nap a fél délutánt a kozmetikusnál és a fodrásznál töltötte, a másik felét pedig Ritánál. Mert a menő, új frizurájáról feltétlenül kellett képeket csinálni, hogy Anna - aki éppen Dubaiban sütteti a hasát - is láthassa, hogy néz ki. Így aztán tanulni nem volt ideje és Csopaky természetesen nem érti meg, hogy ez milyen fontos, úgyhogy jobban tette, hogy egy szót se szólt, amikor azt kérdezte, miért nem tud semmit.
Gyakorlaltlanul próbálja meggyújtani a cigarettát, de a láng minduntalan kialszik. Öngyújtója nincsen, csak egy doboz gyufát tart a fiókban. Végül, ötödik próbálkozásra fellobban a fehér rudacska vége és Kitti megkönnyebbülten rejti a dobozt a fiók mélyére.
Matekon pedig dolgozatot írtak, amire egyáltalán nem készült. Hogy is készült volna, amikor teljesen kiment a fejéből? Igaz, hétvégén tanulhatott volna rá, de akkor ki kellett volna hagynia Erik partiját, ami teljesen elképzelhetetlen. Tehát a matektanulás elmaradt és egyik feladatot se tudta megcsinálni. Sőt, hozzákezdeni is csak a szöveges példához tudott, de ott is elakadt az adatok felírása után.
Talán át kéne nézni, mert Kerém biztosan kijavítja holnapra és akkor még tud belőle javítani, de olyan sok és olyan érthetetlen…mi a csudának kell matekot tanulni egyáltalán?
Az első pár slukktól megszédült. Hiába, látszik, hogy nem dohányzik rendszeresen. Pedig Anna is meg Eszter is…és még jó páran az osztályból. Ha jobban belegondol, a cigizés borzasztó menő és felnőttes dolog, mégis…vagyis mégsem. Csak akkor, ha ideges.
Torna órán Markos kivételesen kiszúrta, hogy nem futotta le a három iskolakört, csak egyet. Sőt,azt is csak sétálta. Markos persze nem értette meg, hogy a futástól szétbomlik a haja és elkenődik a sminkje, úgyhogy az óra hátralevő részében csinálhatta a felüléseket és jó alaposan átizzadt. A tíz perces szünet pedig nem volt elegendő arra, hogy átöltözzön, kifesse magát és rendbetegye a haját, főleg, mert az a nyomorult cipzár megint beakadt és percekig kellett rángatnia, mire végre engedett.
Németről majdnem negyed órát késett és Frau Sichert nem igazán érdekelte, hogy tesi óra volt és tíz perc nem elegendő semmire, főleg ha még leckét is kéne írni benne. Beírt egy késést és egy leckehiányt, amivel összegyűlt egyrészt az írásbeli osztályfőnöki intője, másrészt a német egyese. Ezek után már semmi kedve nem volt jegyzetelni, úgyhogy megint Lilla füzetét kérte el, hogy lemásolja…és Lilla oda is adta, de már nagyon húzta a száját, legközelebb lehet, hogy már nem adja. Mit fog akkor csinálni?
A füst szürkés homályba vonta a szobát. Talán ki kéne nyitni az ablakot,mert ha anya bejön, akkor lesz nemulass és szobafogság hónapokon keresztül. De végül is mit számít? Ma már minden mindegy…Csak ne telefonáljon neki Csopaky, akkor elég, ha csak hétvégén mondja el az egyeseket és este még el tud menni bulizni.
Törin kikaptak egy előző heti dolgozatot, egy témazárót. Ő írta a legrosszabbat, még Rákos Gizinél is rosszabbat, ez már igazából szégyellnivaló, de ma már semmin nem lepődik meg. Még tíz pontot sem sikerült elérnie az ötvenből. Tanulni kéne vagy hülyén fog meghalni, mint ahogy Csopaky is mondta már, nem is egyszer. De történelem? Mire jó az?
Még tovább is haladtak, de ő nem írt semmit, mert észrevette, hogy a jobb keze mutatóujjának a körméről félig lejött a körömlakk és egyszerűen nem hagyhatta úgy, muszáj volt újrafestenie. Mert hát hogy néz ki egy félig befestett köröm?! De ezt persze hiába magyarázta Monolnénak, az soha nem volt fiatal…ki is hívta felelni és mivel semmit nem tudott, egyetlen szót se, beírta az egyest. Két egyes egy óra alatt! Ez már mégiscsak túlzás.
Kitti hangosan sóhajtva fújja ki a füstöt. Igen, ha még csak ennyi lett volna… A hatodik óra, az ének elmaradt, de neki bent kellett maradnia Csopaky-val beszélgetni, mert az a némber minden áron a lelkére akar beszélni. Hogy tanuljon többet, foglalkozzon az iskolával, a kinézet nem minden, fiúk után ráér később is szaladgálni, előtte az élet…de csak ha most tanul. Persze, persze.
És az a legidegesítőbb, hogy nem engedte el, kicsengetés után, hanem, mintha mi sem történt volna, folytatta a hegyibeszédet. És neki végig kellett néznie, ahogy Mirko elmegy, nélküle, felszáll a villamosra és hátra se néz. Mert a csütörtök az egyetlen nap, amikor egyszerre végeznek, Mirkónak mindig nyolc meg kilenc órája van és soha nem tudnak együtt menni.
És ez még hagyján…de Alexszel is csak egy fél csókot tudtak váltani, mert a fiúnak kosáredzésre kellett sietnie, és már amúgy is késésben volt. Utána pedig lekéste a három órás vonatot, így még fél órát kellett némán üldögélnie egy sörtől bűzló bácsi és egy csókolózó szerelmespár között. Még Ritát sem hívhatta fel, mert tudta, hogy barátnője Marcival moziba ment és a világ minden kincséért sem akarta zavarni őket.
Kitti ismét idegesen dobolni kezdett az asztalon. Mozi…ha megbukik valamiből - akármiből -, egy hónapig egészen biztosan nem mehet sehova. Márpedig bukásra áll töriből, németből, matekból, tesiből, bioszból, kémiából, földrajzból és fizikából is. És a többi jegye se sokkal jobb: magyarból és angolból kettest, énekből és rajzból pedig hármast várhat. Tanulni…tanulni kéne. Ez az, minden délután egy órát tanulni fog. Annyi elég lesz, hogy mindenből átmenjen és akkor nem lesz szobafogság. Igen, egy órának elégnek kell lennie.
Kitti elégedetten nyomta el a füstölgő csikket egy virágcserépben. Előkaparta a táskájából a telefonját és elkezdte beírni Rita számát…
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

[ez egy hosszú cím]

(Réka, 2008.12.25 13:56)

Nos, nem akarom név szerint említeni, de mi odabent Princess Tutu-nak hívtuk a kórházban azt a leányzot, aki gyakorlatilag pontosan ez. :) Azt hiszem bulémiával vitték be, a pszichiátriára járt föl, és neki minden a kinézet, a pasik stb. Nagyon fájt a leányzó. XD Valahogy ő jutott eszembe erről, mert gyakorlatilag ez ő. Gratulálok ehhez az érdekes gondolatfuttatáshoz! :)